سونوگرافي بیوفیزیکال پروفایل (BPP) چیست؟
سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل جنین یا تست BPP ترکیبی از سنجش ضربان قلب جنین (تست بدون استرس، NST ) و سونوگرافی جنین ادغام میکند تا ارزیابی درستی از ضربان قلب، تنفس، حرکات بدن، سفتی عضلات و حجم مایع آمنیوتیک اطراف نوزاد شما بهدست آورد. NST در حال حاضر متداول ترین ابزار ارزیابی وضعیت اکسیژناسیون در طی دوره قبل از تولد است.
در صورتی که هر یک از فاکتورهای فوق طبیعی باشد ، جای نگرانی نیست و حال جنین خوب است؛ اما اگر یک یا چند مورد از فاکتورهای سلامت جنین مشکل داشته باشد؛ این مادران کاندید انجام بیوفیزیکال پروفایل هستند که در سه ماه آخر بارداری انجام می شود؛ همچنین در برخی زنان که بارداری های پرخطر دارند، ممکن است لازم باشد این آزمون 2 یا 3 بار در هفته انجام گیرد.
تنها سونوگرافیستهای ماهری که گواهینامه انجام اين سونوگرافی را دارند، از عهده انجام دادنش برمیآیند. به همین دلیل انجام این سونوگرافی، تنها در مراکز تخصصی که مجوز انجام تستهای غربالگری مانند کلینیک هایی که دکتر گرامی در آن حضور دارند انجام میگیرد.
چرا باید سونوگرافي بیوفیزیکال را انجام داد؟
سونوگرافي بیوفیزیکال، بنا به تشخیص پزشک معالج و معمولا برای تشخیص یا درمان موارد زیر درخواست می شود:
1-مادران باردار با حاملگی پر خطر مانند:
- مادران با فشار خون بالا
- مادران با مشکل کلیوی
- مادران با مشکل قلبی
- مادران دیابتی نوع 2
2-جنین شما کمتر از حد طبیعی تحرک دارد.
3-جنین شما کوچکتر از حد معمول است و یا باتوجه به سن بارداری رشد مناسبی نداشته است.
4-از موعد زایمان شما گذشته است و پزشک متخصص شما میخواهد از وضعیت جنین در رحم آگاه شود.
5-شما قبلا یک جنین را در نیمه دوم بارداری به علت ناشناخته یا به علت یک مشکل که ممکن است دوباره تکرار شود، از دست دادهاید
قبل از سونوگرافي بیوفیزیکال بدانید
بهترین زمان انجام سونوگرافی بیوفیزیکال
اگر پزشک تشخیص دهد که شما به این سونوگرافی نیاز دارید، معمولا پس از هفته 32 بارداری انجام میشود، البته برخی مادران باردار این سونو را پس از هفته 24 بارداری انجام میدهند؛ پزشک شما ممکن است تشخیص دهد در ادامه بارداری هم سونو بیوفیزیکال را به منظور پیگیری تکرار کنید.
مضرات سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل چیست؟
در بررسیهای به عمل آمده در حاملگی، سونوگرافی بیوفیزیکال پروفایل، یک تست غیر تهاجمی است که هیچ گونه خطر یا عوارض جانبی را برای مادر یا جنین به وجود نمیآورد.
همچنین انجام سونوگرافی برای هرگونه هدف غیر طبی مانند «عکسبرداری یادگاری از جنین» توصیه نمیشود.
آمادگی های لازم برای سونو بیوفیزیکال چیست؟
این سونوگرافی نیاز به ناشتا بودن و مثانه پر ندارد؛ بهتر است قبل از انجام این سونوگرافی برای حرکت و پوزیشن خوب در جنین برای اندازهگیری ضربان قلب، تنفس و دیگر فاکتورهای مورد نیاز مایعات شیرین میل کنید. درصورتیکه احساس درد، آبریزش و یا خونریزی دارید به متخصص سونوگرافی اطلاع دهید.
بهترین مرکز انجام سونوگرافی بیوفیزیکال و NST
تمام مراکزی که دکتر گرامی در آن حضور دارند با توجه بکارگیری تجهیزات پیشرفته و تجربه بسیار بالای دکتر گرامی دقیق ترین نتایج را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
هزینه انجام سونوگرافی بیوفیزیکال و NST
هزینه انجام آن بستگی به این که در کدام مرکز دولتی یا خصوصی انجام شود؛ هزینه متفاوت است.
با توجه به امکان تغییر تعرفهها در هر سال ، برای اطلاع از قیمت دقیق میتوانید با هر یک از بهترین کلینیک های سونوگرافی تهران که دکتر گرامی در آن حضور دارند تماس بگیرید.
سوالات متدوال سونوگرافی بیوفیزیکال NSTو پاسخ دکتر گرامی
در زیر برخی ازسوالات متدوالی که مراجعین در خصوص این خدمت داشته اند آورده شده و پاسخ متناسب جناب آقای دکتر گرامی نیز آورده شده است
سونوگرافی بیوفیزیکال دو قلویی انجام می شود؟
بله، این سونوگرافی مانند دیگر سونوگرافی های بارداری برای مادران دو قلویی انجام مشود.
در سونوگرافی بیوفیزیکال انجام دادن NST اجباری است ؟
تست NST همانطور که از نامش No Stress Test پیدا است مادر و جنین باید در حالت آرام و از هر استرسی دور باشند؛ NST از آزمایش های بی ضرری است که اگر هر چند بار انجام شود هیچ آسیبی به جنین و مادر وارد نمی شود. کاردیوتوکو گرافی نام رسیله ای است که از طریق آن می توان تپش قلب جنین را به صورت کامل تفسیر کرد و به پزشک این امکان را می دهد که بتواند به راحتی وضعیت سلامت جنین را تشخیص دهد.
مراحل انجام سونو بیوفیزیکال و NST
- این سونوگرافی نیاز به ناشتا بودن ندارد.
- مثانۀ شما برای انجام سونوگرافی بیوفیزیکال پر نباشد.
- لباس خود را بالا بزنید و کمربند دامن یا شلورتان را باز کنید.
- روی تخت دراز بکشید.
- انجام آزمون غیر استرسی که ضربان قلب نوزاد را در طی 20 دقیقه میسنجد.
- پزشک یک کمربند الاستیک را همراه با دو سنسور، دور شکم شما قرار میدهد تا ضربان قلب جنین را بیابد، این بخش معمولاً قبل از سونوگرافی جنین انجام میگیرد. در صورتی که نوزاد شما خوابیده باشد باید تا زمانی که بیدار میشود و شروع به حرکت مینماید منتظر بمانید. در برخی موارد ممکن است رادیولوژیست، با ایجاد صداهایی سعی کند جنین را از خواب بیدار کند.
- به شکم شما ژل مالیده و متخصص سونوگرافی، دستگاه کوچکی به نام پروب سونوگرافی را روی شکم قرار میدهد و با حرکت آن، تصاویر کودک شما روی نمایشگر نشان داده میشود.
- متخصص، تنفس جنین(چگونه قفسه سینه جنین در هنگام تمرین تنفس در مایع آمنیوتیک حرکت میکند)؛ ضربان قلب جنین(تعداد ضربان جنین در هر دقیقه اندازهگیری میشود)؛ جنبش و حرکت جنین(جنبشها طی یک دوره ۳۰ دقیقهای مشاهده میشود)؛ انعطاف پذیری عضلات جنین(قابلیت انعطاف پذیری و کشیدگی یک بازو یا پا، با شمارش حرکات سریع و تند اندازهگیری میشود)؛ حجم مایع آمنیوتیک(مقدار مایع آمنیوتیک اطراف نوزاد شما).
- این آزمایش معمولاً بین 30تا 60دقیقه طول میکشد.
آیا سوالی دارید و در لیست بالا نیست ؟ آن را از دکتر گرامی بپرسید در اسرع وقت پاسخ داده خواهد شد.
نظرات مراجعین
تجربه مادران از خدمت آمینیوسنتز دکتر گرامی
از سونوگرافی دکتر کیا
از سونوکرافی خانم دکتر کیا اخلاق خوبشون و مهارتشون کمال تشکر رو دارم
تا آخر عمر دعات میکنم
فقط اینو بگم که همه سونوگراف ها و جنین شناس و دکتر زنان مزخرف خودم گفتن سقط کن بچه ناهنجاره . ولی دکتر گرامی گفت والابلا من هیچ ناهنجاری تو جنین شما نمیبینم . بعد از توکل بخدا به حرفها و سونوگرافی های هرهفتم با دکتر ادامه دادم . حتی دکتر زنانم نیومد برای زایمانم چون معتقد بود با یه بچه ناهنجار مواجه میشه و بهانه آورد که نیاد گفت برو اورژانس دکتر کشیک .
بچه بدنیا اومد بدون کوچکترین ناهنجاری بدون کوچکترین علامت غیرعادی . الان ۱۱ ماهشه ماهه نازه راه میره و من همش میگم آخه کی میخواست تو نیایی بدنیا که انقد اصرار داشتن تو ناهنجاری !!!!
دکتر عزیز تو جون یه انسان رو نجات دادی و تا آخر عمرم مدیونتم