انواع جفت در زمان بارداری | قرارگیری جفت در زمان بارداری

by | 25 اردیبهشت 1399 | مقالات, دوران بارداری, عمومی | 2 comments

انواع جفت در زمان بارداری بر اساس محل قرارگیری آن در رحم مادر تقسیم‌بندی می‌شود. محل قرارگیری جفت می‌تواند بسته به لانه‌گزینی تخمک بارور شده، پس از عبور از لوله فالوپ، قسمت جلو یا عقب رحم باشد. موقعیت‌های فوندال، قدامی و خلفی، جزء موقعیت‌های طبیعی جفت به شمار می‌آیند.

در محلی که تخمک بارور شده‌است، به رحم متصل شده و جفت در آنجا تشکیل می‌شود. موقعیت قرارگیری جفت از طریق سونوگرافی آنومالی (معمولا قبل از هفته بیستم) بررسی می‌شود. انجام سونوگرافی، بهترین و ایمن‌ترین روش برای تعیین محل جفت در زمان بارداری است.

بررسی انواع جفت در زمان بارداری | دکتر رضا گرامی
بررسی انواع جفت در زمان بارداری | دکتر رضا گرامی

اگر می‌خواهید بدانید وضعیت جفت طبیعی است یا خیر، به مراکزی که دکتر رضا گرامی حضور دارند، مراجعه نمائید.

موقعیت های قرارگیری جفت در بارداری

در سونوگرافی آنومالی، موقعیت قرارگیری جفت بررسی می‌شود. نامگذاری جفت در بارداری بستگی به محل تشکیل آن در رحم دارد. جفت ممکن است در هر یک از موقعیت‌های زیر قرار بگیرد.

جفت قدامی (Anterior placenta)

در جفت نوع قدامی تخمک بارور شده در قسمت جلوی رحم لانه‌گزینی می‌کند. همچنین جفت در دیواره جلوی رحم تشکیل می‌شود و جنین پشت آن رشد می‌کند. این نوع جفت جزو رایج‌ترین حالت قرارگیری جفت است و هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند.

مطلب مرتبط را بخوانید
الاستوگرافی کبد چیست و چه کاربردهایی دارد؟

جفت خلفی (Posterior placenta)

در این نوع موقعیت جفت، معمولاً یک تخمک بارور شده در قسمت پشتی دیواره رحم لانه‌گزینی کرده و جفت نیز در دیواره پشتی رحم تشکیل می شود و رشد می‌کند.

جفت فوندال یا بالایی (Fondal)

گاهی، جفت در عین حال که قدامی یا خلفی است می تواند فوندال نیز باشد كه به فوندال- قدامی یا فوندال-خلفی معروف است. در جفت فوندال – قدامی معمولاً جفت در قسمت بالای رحم تشکیل شده و کمی به سمت جلوی رحم امتداد می یابد و در جفت فوندال- خلفی نیز جفت در قسمت بالای رحم تشکیل می شود و تا پشت رحم گسترش می یابد.

جفت جانبی (Lateral)

زمانی که جفت به دیواره جانبی رحم در سمت راست یا چپ متصل است، جفت جانبی می گویند.

جفت سرراهی (Low lying)

به شرایطی که جفت در قسمت پائین رحم و به سمت سرویکس (دهانه رحم) رشد کند، می تواند نگران کننده باشد. این وضعیت به موقعیت جفت سرراهی معروف است، از آنجا که مسیر دهانه رحم را مسدود می کند، مانع از زایمان طبیعی خواهد شد. در چنین شرایطی برای تعیین موقعیت جفت، سونوگرافی های متعددی انجام می شود تا پزشک در جریان عوارض ناشی از موقعیت جفت قرار بگیرد.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-5.png

جفت پایین

محل قرارگیری جفت، درسگمان تحتانی رحم , با فاصله ی معقول از دهانه رحم است .

جفت مارژینال

جفت فاصله ای با دهانه رحم ندارد و به حدی پایین است که لب به لب با دهانه رحم شده است.

جفت پارشیال (سرراهی نسبی)

جفت به حدی پایین است که قسمتی از دهانه رحم و نه همه ی دهانه را پوشانده است .

مطلب مرتبط را بخوانید
هیستروسونوگرافی چیست؟

جفت پرویا (سرراهی کامل)

یعنی جفت به حدی پایین است که به طور کامل روی دهانه رحم را پوشانده است .

عواملی تاثیرگذار بر سلامت جفت

  • سن مادر: بالا بودن سن مادر تاثیر متقابل بر سلامت جفت دارد.
  • پاره‌شدن زودرس غشای جنین: در زمان بارداری جنین توسط غشاهایی شامل مایعات احاطه شده‌است. در صورت پاره‌شدن سلامتی جفت را تهدید می‌کند.
  • سابقه جراحی که قبلا بر روی رحم
  • وجود فشار خون بالا
  • دیابت
  • چاقی مادر
  • بارداری چند قلویی
  • مصرف مواد مخدر و الکل

همچنین تغذيه سالم، دريافت اكسيژن کافی و دوری از غذاهای نیمه آماده نقش بسيار مهمی در سلامت جفت كه منبع حيات كودك است دارد.

سوالات متداول در مورد انواع جفت در زمان بارداری

کدامیک از انواع جفت در زمان بارداری خطرناک است؟

در کلیه موقعیت‌های قرارگیری جفت در زمان بارداری خطری وجود ندارد به جز حالتی که جفت در قسمت پائین رحم می‌تواند نگران کننده باشد.
در این وضعیت که به موقعیت جفت سرراهی شناخته می‌شود، به دلیل آن‌که مسیر دهانه رحم را مسدود می‌کند، مانع از زایمان طبیعی می‌شود.

برای مطالعه بیشتر می‌توانید به آدرس زیر مراجعه نمائید: Placental Location

کلمات کلیدی

دیگر مقالات عمومی

زایمان بدون درد | با این روش از درد زایمان راحت می‌شوید!

زایمان بدون درد | با این روش از درد زایمان راحت می‌شوید!

زایمان اپیدورال (Epidural delivery) یک روش زایمان بدون درد است که اساس کار آن کاهش و کنترل درد زایمان است. ماده بی‌حسی اپیدورال از ناحیه کمر تزریق می‌شود تا درد زایمان طبیعی یا سزارین را کاهش دهد و مادر در طی فرایند زایمان دردی را احساس نکند.

اغلب مادران تمایل دارند در طول زایمان هوشیار باشند، اما درد زایمان طبیعی تصمیم آنها را تغییر می‌دهد. با وجود این زایمان یکی از لحظات شگفت‌انگیز اما استرس‌زا برای مادران است و اکثر زنان در طول بارداری به آن فکر می‌کنند.
در زایمان اپیدورال، مادر علی‌رغم بی‌حسی کامل، کاملاً هوشیار است، به همین دلیل به آن زایمان بدون درد گفته می‌شود.

علت خشکی پوست در بارداری | 6 روش درمان خشک شدن پوست در بارداری

علت خشکی پوست در بارداری | 6 روش درمان خشک شدن پوست در بارداری

در دوران بارداری به دلیل تحولات هورمون‌ها، تغییرات زیادی در بدن مادران باردار به وجود می‌آید. یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که مادران با آن مواجه می‌شوند، خشکی پوست در بارداری است. در این مقاله در مورد دلایل خشکی پوست صورت و بدن در بارداری را بررسی می‌کنیم. همچنین روش‌های درمان آن را معرفی می‌کنیم.

پزشکان چرا سونوگرافی شکم را تجویز می کنند؟

پزشکان چرا سونوگرافی شکم را تجویز می کنند؟

پزشک رادیولوژیست یا کسی که سونوگرافی را تجویز می‌کند با انجام سونوگرافی شکم می‌تواند اطلاعاتی از کبد، کلیه، طحال، غدد فوق کلیوی و عروق شکمی بدست بیاورد. با این وجود سونوگرافی شکم اطلاعات زیادی در مورد معده و روده‌ها به پزشک نمی‌دهد. از مهم‌ترین دلایلی که نشان می‌دهد پزشکان چرا سونوگرافی شکم را تجویز می کنند در ادامه آمده است.

دندان درد در بارداری | آیا کشیدن دندان در این دوران خطرناک است؟

دندان درد در بارداری | آیا کشیدن دندان در این دوران خطرناک است؟

کشیدن دندان در دوران بارداری می‌تواند تا حدودی خطرناک باشد. اگر باردار هستید با مطالعه این مقاله تا آخر از روش‌های کاهش و درمان دندان درد در بارداری و التهاب ناشی از آن مطلع می‌شوید. و اگر در مراحل قبل از بارداری هستید فرصت خوبی است که سلامت دندان‌هایتان را دوباره بررسی کنید تا در دوران بارداری با مشکل دندان‌درد روبرو نشوید.

بیماری کبد چرب را جدی بگیرید! | 4 علامت تشخیص کبد چرب

بیماری کبد چرب را جدی بگیرید! | 4 علامت تشخیص کبد چرب

کبد مانند یک فیلتر در مقابل مواد غذایی مضر که وارد بدن می‌شود عمل می‌کند. در صورتی که سطح چربی بدن بیشتر از 5 درصد شود، این عامل سلامت شما را به بیماری کبد چرب تهدید می‌کند. سبک زندگی و رژیم غذایی سالم اولین درمان برای بیماری کبد چرب است.

2 Comments

  1. س

    محل جفت کامفرنشیال چیه ؟؟

    Reply
  2. بهار

    سلام دردر مادر باردار با سابقه سزارین قبلی,و سن بارداری۳۵ سالگی
    در هفته ی ۱۴بارداری
    که تشخیص به وضعیت جفت توتال پرویا, خلفی بوده.با دیدایمر بالا

    چند درصد ممکنه با پیشرفت بارداری جفت به بالا بره? درسته که میگن از ۲۰هفتگی تا پایان بارداری احتمال زیاد خونریزی زیاده? خطر سقط جنین وختم بارداری و خطر مرگ مادر به دلیل خونریزی زیاد چند درصد وجود دارد

    Reply

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات وبسایت دکتر گرامی جایگزین مشاوره پزشکی نیست!

در تولید مطالب و مقالات وبسایت دکتر رضا گرامی، هدف اصلی اطلاع رسانی در جهت افزایش آگاهی شما عزیزان است. همواره همه تلاش و دقت ممکن را به کار می‌گیریم تا اطلاعات صحیح و قابل اعتماد، با هدف پاسخ گویی به نگرانی های شما و افزایش آگاهی شما ارائه شود.

با این حال، ممکن است برداشت اشتباه از بخش‌هایی از مطالب سایت باعث آسیب‌های روحی و جسمی به شما شود. لذا پیشنهاد می‌کنیم تنها با مطالعه مطالب و مقالات موجود (حتی در سایر فضاهای مجازی) اقدام به تصمیم‌گیری نکنید.

ضروری است در مواردی که امکان تشخیص درست ندارید، از مشاوره با یک پزشک متخصص مانند آقای دکتر رضا گرامی بهره ببرید. همچنین می‌توانید نظرات و سوالات خود را از طریق منوی مشاوره و یا نظرات سایت با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت به آنها پاسخ دهیم.