ندول يا گره تيروئيد چيست؟

by | 14 تیر 1399 | مقالات, عمومی | 0 comments

تيروئيد غده ای پروانه ای شكل در جلوی گردن و بالای ترقوه است. گره ها يا ندول های تيروئيد قسمت های برجسته گرد يا بيضوی شكل هستند كه ممكن است در تيروئيد ايجاد شوند. اين گره ها معمولاً خطری ايجاد نمي كنند ولي به ندرت ممكن است تغييرات بدخيمی در آن ها ايجاد شود كه بايد با تست های تشخيصی آن را تعيين كنيم.

علت‌های ایجاد ندول تیروئید

ید برای تولید هورمون تیروئید ضروری است؛ هنگامی که بدن شما به اندازه‌ی کافی ید دریافت نکند، غده تیروئید شما به تدریج بزرگ‌تر و تبدیل به گواتر می‌شود. گواتر می‌تواند زمینه را برای رشد ندول‌های تیروئید فراهم کند. همچنین، تیروئیدیت یا التهاب غده تیروئید می‌تواند باعث ایجاد ندول یا گره تیروئید شود. علاوه بر این، عوامل زیر می‌توانند شانس مبتلا شدن به گره تیروئید را در مقایسه با میانگین افراد بالا ببرند.

  • کهولت سن
  • قرار گرفتن سر و گردن در مجاورت پرتوهای خطرناک خصوصا در سنین زیر ۲۰ سال و بالای ۷۰ سال
  • مؤنث بودن
  • کمبود ید در بدن
  • مبتلا بودن به تیروئیدیت یا التهاب مزمن تیروئید

برخی از انواع ندول‌های تیروئید بزرگ شده و توسط خود افراد به هنگام نگاه كردن در آينه تشخيص داده مي شوند و به این دلیل در گردن قابل تشخیص هستند، این گره‌های بزرگ گاهی فرایند بلع و تنفس را با مشکل مواجه می‌کنند.

  • کاهش وزن ناگهانی
  • تعریق زیاد
  • رعشه
  • عصبانیت
  • ضربان قلب تند و نامنظم

سه اقدام اوليه در بيماری كه گره تيروئيد تشخيص داده شده است:

قدم اول: بیمار توسط پزشک معاینه می شود تا اندازه تيروئيد و ندول های آن را بيشتر بررسي كند، سپس شرح حالي از علائم اينکه بزرگي و گره تيروئيد علائم انسدادی يا احساس توده در گردن يا تغيير صدا ايجاد شده است؟ شرح حال بيماری های ديگر از جمله سابقه فاميلي بیماری های تيروئيد، سابقه اشعه گرفتن در ناحیه سر و گردن و … نیز بررسی می شود.

مطلب مرتبط را بخوانید
بهترین تغذیه در سه ماه اول بارداری | ماه های اول بارداری چه چیزهایی بخوریم!

قدم دوم: انجام سونوگرافي تيروئيد که روش غیرتهاجمی مناسبی برای به دست آوردن اطلاعات کامل‌تر از گره تیروئید است. سونوگرافي كمك مي كند تا اندازه تيروئيد، تعداد گره های آن، اندازه گره ها و جنس ندول (جامد، کیستی یا تلفیق هر دو) آن را با دقت بيشتری بررسي كند.

قدم سوم: اندازه گيری TSH است، همچنین کم کاری و پر کاری تیروئید با بررسی سطح هورمون TSH قابل بررسی می باشد.

براي اينكه به نوع بافت گره تيروئيد پی ببریم، لازم است مقداری از بافت گره را به وسيله سوزن خارج  كنيم و از نظر پاتولوژي بررسي كنيم. اين نوع نمونه گيری را FNA مي گويند كه تحت سونوگرافي انجام می شود. نتيجه نمونه برداری تیروئید ممكن است خوش خيم، بدخيم و يا نمونه كافي نباشد كه براساس نتايج نمونه گيری و سونوگرافي تيروئيد، براي درمان گره تيروئيد تصميم گيري مي شود. پزشک با کمک سونوگرافی جای ورود سوزن را مشخص می‌کند. بعد از نمونه برداری جهت بررسی نمونه به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

عدم نمونه كافي یعنی تعداد سلول‌های کافی برای رسیدن به تشخیص دقیق در پاتولوژی جمع‌آوری نشده است. در این حالت ممکن است پزشک دستور انجام مجدد نمونه‌برداری را بدهد یا بدون انجام مجدد آزمایش، عمل جراحی برای برداشتن ندول را در دستور کار قرار دهد.

نیاز به انجام الاستوگرافی (Elastography) برای اندازه‌گیری قابلیت سختی بافت ندول و همچنین واکنش آن به فشار انجام می‌شود.

در صورتي كه جواب نمونه گيری بدخيم باشد لازم است كه تيروئيد بطور كامل خارج شود و براساس نوع بدخيمي و اندازه آن گاهي لازم است قطره يد راديواكتيو بعد از عمل تيروئيد داده شود. اين قطره به منظور از بين بردن سلولهاي احتمالي باقي مانده از تيروئيد مي باشد كه معمولاً يك مرتبه ولي گاهي بيش از يكبار به بيمار داده مي شود. عمل جراحي تيروئيد ممكن است منجر به كم كاري غده پاراتيروئيد به صورت موقت يا دائم شود. غده پاراتيروئيد در پشت تيروئيد قرار دارد و مسئول كنترل كلسيم خون است و كم كاري آن منجر به افت كلسيم خون مي شود كه با مصرف قرص كلسيم جبران مي شود.
گاهي به هنگام عمل جراحي تيروئيد عصبي كه به تارهاي صوتي مي رسد آسيب مي بييند و باعث مي شود بيماران مدتي دچار تغيير صدا و گرفتگي آن شوند كه به مرور زمان معمولاً بهبود مي يابد.

مطلب مرتبط را بخوانید
ضرورت استفاده از معیارهای رادیولوژیکی در تفسیر تصاویر سی تی اسکن ریه بیماران مشکوک به کرونا ویروس

کلمات کلیدی

دیگر مقالات عمومی

زایمان بدون درد | با این روش از درد زایمان راحت می‌شوید!

زایمان بدون درد | با این روش از درد زایمان راحت می‌شوید!

زایمان اپیدورال (Epidural delivery) یک روش زایمان بدون درد است که اساس کار آن کاهش و کنترل درد زایمان است. ماده بی‌حسی اپیدورال از ناحیه کمر تزریق می‌شود تا درد زایمان طبیعی یا سزارین را کاهش دهد و مادر در طی فرایند زایمان دردی را احساس نکند.

اغلب مادران تمایل دارند در طول زایمان هوشیار باشند، اما درد زایمان طبیعی تصمیم آنها را تغییر می‌دهد. با وجود این زایمان یکی از لحظات شگفت‌انگیز اما استرس‌زا برای مادران است و اکثر زنان در طول بارداری به آن فکر می‌کنند.
در زایمان اپیدورال، مادر علی‌رغم بی‌حسی کامل، کاملاً هوشیار است، به همین دلیل به آن زایمان بدون درد گفته می‌شود.

علت خشکی پوست در بارداری | 6 روش درمان خشک شدن پوست در بارداری

علت خشکی پوست در بارداری | 6 روش درمان خشک شدن پوست در بارداری

در دوران بارداری به دلیل تحولات هورمون‌ها، تغییرات زیادی در بدن مادران باردار به وجود می‌آید. یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که مادران با آن مواجه می‌شوند، خشکی پوست در بارداری است. در این مقاله در مورد دلایل خشکی پوست صورت و بدن در بارداری را بررسی می‌کنیم. همچنین روش‌های درمان آن را معرفی می‌کنیم.

پزشکان چرا سونوگرافی شکم را تجویز می کنند؟

پزشکان چرا سونوگرافی شکم را تجویز می کنند؟

پزشک رادیولوژیست یا کسی که سونوگرافی را تجویز می‌کند با انجام سونوگرافی شکم می‌تواند اطلاعاتی از کبد، کلیه، طحال، غدد فوق کلیوی و عروق شکمی بدست بیاورد. با این وجود سونوگرافی شکم اطلاعات زیادی در مورد معده و روده‌ها به پزشک نمی‌دهد. از مهم‌ترین دلایلی که نشان می‌دهد پزشکان چرا سونوگرافی شکم را تجویز می کنند در ادامه آمده است.

دندان درد در بارداری | آیا کشیدن دندان در این دوران خطرناک است؟

دندان درد در بارداری | آیا کشیدن دندان در این دوران خطرناک است؟

کشیدن دندان در دوران بارداری می‌تواند تا حدودی خطرناک باشد. اگر باردار هستید با مطالعه این مقاله تا آخر از روش‌های کاهش و درمان دندان درد در بارداری و التهاب ناشی از آن مطلع می‌شوید. و اگر در مراحل قبل از بارداری هستید فرصت خوبی است که سلامت دندان‌هایتان را دوباره بررسی کنید تا در دوران بارداری با مشکل دندان‌درد روبرو نشوید.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات وبسایت دکتر گرامی جایگزین مشاوره پزشکی نیست!

در تولید مطالب و مقالات وبسایت دکتر رضا گرامی، هدف اصلی اطلاع رسانی در جهت افزایش آگاهی شما عزیزان است. همواره همه تلاش و دقت ممکن را به کار می‌گیریم تا اطلاعات صحیح و قابل اعتماد، با هدف پاسخ گویی به نگرانی های شما و افزایش آگاهی شما ارائه شود.

با این حال، ممکن است برداشت اشتباه از بخش‌هایی از مطالب سایت باعث آسیب‌های روحی و جسمی به شما شود. لذا پیشنهاد می‌کنیم تنها با مطالعه مطالب و مقالات موجود (حتی در سایر فضاهای مجازی) اقدام به تصمیم‌گیری نکنید.

ضروری است در مواردی که امکان تشخیص درست ندارید، از مشاوره با یک پزشک متخصص مانند آقای دکتر رضا گرامی بهره ببرید. همچنین می‌توانید نظرات و سوالات خود را از طریق منوی مشاوره و یا نظرات سایت با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت به آنها پاسخ دهیم.