انواع جفت در زمان بارداری بر اساس محل قرارگیری آن در رحم مادر تقسیمبندی میشود. محل قرارگیری جفت میتواند بسته به لانهگزینی تخمک بارور شده، پس از عبور از لوله فالوپ، قسمت جلو یا عقب رحم باشد. موقعیتهای فوندال، قدامی و خلفی، جزء موقعیتهای طبیعی جفت به شمار میآیند.
در محلی که تخمک بارور شدهاست، به رحم متصل شده و جفت در آنجا تشکیل میشود. موقعیت قرارگیری جفت از طریق سونوگرافی آنومالی (معمولا قبل از هفته بیستم) بررسی میشود. انجام سونوگرافی، بهترین و ایمنترین روش برای تعیین محل جفت در زمان بارداری است.
اگر میخواهید بدانید وضعیت جفت طبیعی است یا خیر، به مراکزی که دکتر رضا گرامی حضور دارند، مراجعه نمائید.
موقعیت های قرارگیری جفت در بارداری
در سونوگرافی آنومالی، موقعیت قرارگیری جفت بررسی میشود. نامگذاری جفت در بارداری بستگی به محل تشکیل آن در رحم دارد. جفت ممکن است در هر یک از موقعیتهای زیر قرار بگیرد.
جفت قدامی (Anterior placenta)
در جفت نوع قدامی تخمک بارور شده در قسمت جلوی رحم لانهگزینی میکند. همچنین جفت در دیواره جلوی رحم تشکیل میشود و جنین پشت آن رشد میکند. این نوع جفت جزو رایجترین حالت قرارگیری جفت است و هیچ مشکلی ایجاد نمیکند.
جفت خلفی (Posterior placenta)
در این نوع موقعیت جفت، معمولاً یک تخمک بارور شده در قسمت پشتی دیواره رحم لانهگزینی کرده و جفت نیز در دیواره پشتی رحم تشکیل می شود و رشد میکند.
جفت فوندال یا بالایی (Fondal)
گاهی، جفت در عین حال که قدامی یا خلفی است می تواند فوندال نیز باشد كه به فوندال- قدامی یا فوندال-خلفی معروف است. در جفت فوندال – قدامی معمولاً جفت در قسمت بالای رحم تشکیل شده و کمی به سمت جلوی رحم امتداد می یابد و در جفت فوندال- خلفی نیز جفت در قسمت بالای رحم تشکیل می شود و تا پشت رحم گسترش می یابد.
جفت جانبی (Lateral)
زمانی که جفت به دیواره جانبی رحم در سمت راست یا چپ متصل است، جفت جانبی می گویند.
جفت سرراهی (Low lying)
به شرایطی که جفت در قسمت پائین رحم و به سمت سرویکس (دهانه رحم) رشد کند، می تواند نگران کننده باشد. این وضعیت به موقعیت جفت سرراهی معروف است، از آنجا که مسیر دهانه رحم را مسدود می کند، مانع از زایمان طبیعی خواهد شد. در چنین شرایطی برای تعیین موقعیت جفت، سونوگرافی های متعددی انجام می شود تا پزشک در جریان عوارض ناشی از موقعیت جفت قرار بگیرد.
جفت پایین
محل قرارگیری جفت، درسگمان تحتانی رحم , با فاصله ی معقول از دهانه رحم است .
جفت مارژینال
جفت فاصله ای با دهانه رحم ندارد و به حدی پایین است که لب به لب با دهانه رحم شده است.
جفت پارشیال (سرراهی نسبی)
جفت به حدی پایین است که قسمتی از دهانه رحم و نه همه ی دهانه را پوشانده است .
جفت پرویا (سرراهی کامل)
یعنی جفت به حدی پایین است که به طور کامل روی دهانه رحم را پوشانده است .
عواملی تاثیرگذار بر سلامت جفت
- سن مادر: بالا بودن سن مادر تاثیر متقابل بر سلامت جفت دارد.
- پارهشدن زودرس غشای جنین: در زمان بارداری جنین توسط غشاهایی شامل مایعات احاطه شدهاست. در صورت پارهشدن سلامتی جفت را تهدید میکند.
- سابقه جراحی که قبلا بر روی رحم
- وجود فشار خون بالا
- دیابت
- چاقی مادر
- بارداری چند قلویی
- مصرف مواد مخدر و الکل
همچنین تغذيه سالم، دريافت اكسيژن کافی و دوری از غذاهای نیمه آماده نقش بسيار مهمی در سلامت جفت كه منبع حيات كودك است دارد.
سوالات متداول در مورد انواع جفت در زمان بارداری
کدامیک از انواع جفت در زمان بارداری خطرناک است؟
در کلیه موقعیتهای قرارگیری جفت در زمان بارداری خطری وجود ندارد به جز حالتی که جفت در قسمت پائین رحم میتواند نگران کننده باشد.
در این وضعیت که به موقعیت جفت سرراهی شناخته میشود، به دلیل آنکه مسیر دهانه رحم را مسدود میکند، مانع از زایمان طبیعی میشود.
برای مطالعه بیشتر میتوانید به آدرس زیر مراجعه نمائید: Placental Location
محل جفت کامفرنشیال چیه ؟؟
سلام دردر مادر باردار با سابقه سزارین قبلی,و سن بارداری۳۵ سالگی
در هفته ی ۱۴بارداری
که تشخیص به وضعیت جفت توتال پرویا, خلفی بوده.با دیدایمر بالا
چند درصد ممکنه با پیشرفت بارداری جفت به بالا بره? درسته که میگن از ۲۰هفتگی تا پایان بارداری احتمال زیاد خونریزی زیاده? خطر سقط جنین وختم بارداری و خطر مرگ مادر به دلیل خونریزی زیاد چند درصد وجود دارد